17 Ιανουαρίου, 2025
WhiteTown Brewery Post 2

Η νέα μικροζυθοποιία της Ελασσόνας


Πως ξεκίνησαν όλα

Κάπου στα τέλη του 2021, μαζεμένοι για την καθιερωμένη μπίρα του Σαββατοκύριακου στην Ελασσόνα, και σίγουρα όχι σε απολύτως νηφάλια κατάσταση, είχε πέσει η ιδέα να βγάλουμε μια δικιά μας φρέσκια craft μπίρα. Έτσι, για να έχουμε να την απολαμβάνουμε εμείς τόσο σπίτι όσο και έξω. Η ιδέα αυτή από αστείο της στιγμής, σιγά σιγά άρχισε να συζητιέται πιο σοβαρά και όταν πλέον, μετά από καιρό, είχαμε βάλει σε μια σειρά και τη χρηματοδότηση, από αστείο έγινε “business plan” – τρόπος του λέγειν, ακόμα βρισκόμαστε σε καφέ κ μπαρ για meetings και γράφουμε σε χαρτοπετσέτες…

Ποιοι Είμαστε

Κατ’ αρχάς, κανείς από εμάς δεν γνώριζε πώς να ζυθοποιεί! Ήμασταν όλοι γνώστες στο πώς να σηκώνουμε το ποτήρι και να «κατεβάζουμε» κάθε λογής μπίρα 😊 Οι 3 μας λοιπόν: ο Αποστόλης, ο μηχανολόγος μηχανικός που από μικρό παιδί ονειρευόταν να παλεύει με προμηθευτές, μπας και κάποτε καταφέρουν να έρθουν τα μηχανήματα του Ζυθοποιείου, ο Βασίλης, ο πρώην τραπεζικός που δεν την πάλευε πλέον με το Excel και είπε να το γυρίσει στη μπίρα για ένα καλύτερο, λιγότερο νηφάλιο, μέλλον και ο Θάνος, ο πολιτικός μηχανικός της παρέας που είχε όραμα να κάνει ένα μεταλλικό κτίριο, στη μέση του πουθενά έξω από την πόλη μας, για να μπορέσει να μαλώνει με κάθε πιθανό (και απίθανο!) συνεργείο. Και οι 3 λοιπόν, μαζί από το Δημοτικό σχολείο μέχρι και σήμερα, ξεκινάμε αυτό το ταξίδι με, σχεδόν, περισσότερες ερωτήσεις παρά απαντήσεις..

Η Αρχική Μπίρα

Τι μπίρα θέλουμε να βγάλουμε;…και μετά το χάος. Απαντήσεις όχλου και σχεδόν με κανένα νόημα. Αφού αστειευτήκαμε, μαλώσαμε και μετά από αρκετή ανωριμότητα, σοβαρευτήκαμε, μετά από λίγες μέρες καταλήξαμε ότι σαν πρώτο δείγμα θα θέλαμε να είναι μια φρέσκια, απαστερίωτη, αφιλτράριστη Pilsner μπίρα! (χειροκροτήματα και τα συναφή…!). Ένα είδος μπίρας που και οι 3 μας καταναλώνουμε αρκετά, αλλά και καλύπτει ένα ευρύ φάσμα μπιρόφιλων γενικότερα. Με αυτό στο νου, ξεκινήσαμε την επιστημονική έρευνα για τη συνταγή που θα ακολουθήσουμε 🡪 10-15 είδη Pilsner μπίρας κατάποσης ένα βράδυ αργότερα, είχαμε μια σχετικά καλή ιδέα τι περίπου θέλουμε να φτιάξουμε. Παρότι η συνταγή έγινε σε ένα τρίτο Ζυθοποιείο, με τον καιρό η μπίρα συνεχώς βελτιώνεται και με την είσοδο του δικού μας Ζυθοποιού, είμαστε σχεδόν (πάντα σχεδόν 😊) έτοιμοι να την αποκρυσταλλώσουμε! (Θα ακολουθήσει ξεχωριστό άρθρο για το Ζυθοποιό – stay tuned).

Για το όνομα πέρασαν κυριολεκτικά μήνες, συζητήσεων, ζυμώσεων, όχι μόνο μεταξύ μας, αλλά και με φίλους και γνωστούς . Προφανώς δεν καταλήξαμε πουθενά…Η ιστορία είναι μεγάλή, με πολλές ανακατατάξεις, νομικά προβλήματα και εμπόδια, αλλαγές στην επίσημη ονομασία, τόσο της μπίρας όσο και της εταιρείας. Επειδή αυτό θεωρητικά είναι ένα άρθρο αρχικής γνωριμίας, και όχι σενάριο σειράς με θέμα ένα εταιρικό χάος, θα ακολουθήσει ξεχωριστό λήμμα, τόσο για τα ονόματα, όσο και για το logo. Για το παρόν άρθρο, αρκεί να αναφέρουμε ότι μετά από όλα τα παραπάνω, καταλήξαμε στο Lazy Mules, με σήμα 3 συμπαθέστατα μουλαράκια, κάτω από την  κορυφή του Ολύμπου, Μύτικα. Μουλάρια, τεμπελιά, Όλυμπος, Ελασσόνα φαντάζομαι καταλαβαίνετε ότι η συγκεκριμένη ονομασία είναι μονόδρομος, αν σκεφτεί κανείς ότι η ονομασία θεωρητικά πρεσβεύει την τοποθεσία αλλά και το dna όχι μόνο του προϊόντος αλλά και των εμπλεκομένων 😊

Οκ, σε ένα (λίγο) πιο σοβαρό πλαίσιο, η μπίρα που πήρε σάρκα και οστά ονομάζεται Lazy Mules, μια γερμανική Pilsner με βαθμούς αλκοόλ στο 4,9%, IBU στο 21, σε 2 συσκευασίες γυάλινων φιαλών 330 & 500ml, καθώς και βαρέλι. Η παρακάτω περιγραφή της που ακολουθεί είναι πέρα ως πέρα αληθινή και πραγματική, για αυτό και συνοδεύει και τη μπίρα στο eshop μας, αλλά δεν θα ακούσετε ποτέ κανέναν από  τους 3 μας να μιλάει με αυτόν τον τρόπο..

Οι γερμανικοί λυκίσκοι που χρησιμοποιούνται προσθέτουν πικάντικα, βοτανικά και ελαφρώς φρουτώδη αρώματα. Με τέσσερα διαφορετικά είδη βύνης, η μπίρα αποκτά πλούσια δομή και γεύση, ενώ η ελαφριά πικράδα είναι εξισορροπείται από μια ευχάριστη γλυκιά επίγευση. Η φρέσκια και απαστερείωτη Lazy Mules διατηρεί το κατεξοχήν ξανθό της χρώμα, παρουσιάζοντας μια ήπια, γήινη υφή.

Εγκαταστάσεις – Η επιλογή τοποθεσίας

Εδώ θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε λέγοντας, ότι στόχος μας ήταν η Ζυθοποιία να βρίσκεται σε ένα μέρος όπου να συνδυάζει τον Όλυμπο στον ορίζοντά της, στα Βορειοανατολικά, τον κάμπο της Ελασσόνας στα Νότιά της και να επικοινωνεί με ένα κομμάτι του εθνικού οδικού δικτύου. Παρότι όλα τα παραπάνω είναι αλήθεια, η ειλικρινής απάντηση είναι ότι η Ζυθοποιία χτίζεται στο 4ο χλμ Ελασσόνας-Δεσκάτης, δίπλα από το χωριό Αγιονέρι, διότι εκεί έτυχε να έχουμε ένα χωράφι παρατημένο και μπορέσαμε να το χρησιμοποιήσουμε για τον άγιο αυτό σκοπό!

Στο παρακάτω βιντεάκι (Instagram) φαίνεται η θεμελίωση του κτιρίου, αλλά όταν θα είναι έτοιμο, το μαντέψατε, άλλο ένα άρθρο θα ακολουθήσει. 

https://www.instagram.com/reel/DC4eQhyo0u_/?utm_source=ig_web_copy_link&igsh=MzRlODBiNWFlZA==

Οκ, είναι πολλά τα προσεχώς, αλλά η δουλειά είναι συνεχής και ευελπιστούμε σε λίγους μήνες να είμαστε σε θέση να ανοίξουμε τις πόρτες του Ζυθοποιείου σε όλους όσους έχουν αγκαλιάσει και στηρίξει μια νέα ελληνική μικρή ζυθοποιία, όσους θέλουν να δούνε και δοκιμάσουν μια ντόπια μπίρα γεννημένη με γνώμονα την  ποιότητα και φρεσκάδα, όσους περαστικούς θα θέλανε να τα πούμε και από κοντά, και βασικά, όλους!! Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι να μας επισκεφθούν και να πιούμε τεμπέλικα μια Lazy Mules μαζί.

Περισσότερα Άρθρα